10 manieren om hart- en vaatziekte te voorkomen – 6 is nog hartstikke lekker ook

Hart- en vaatziekten zijn de sluipende moordenaars onder het volk. Een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol zijn vaak de aanloop naar een beroerte of zelfs hartaanval met alle gevolgen van dien.

Verlamming, hersenbeschadiging en zelfs de dood kan het gevolg zijn van hart- en vaatzaakten. Juist daarom is het belangrijk om de sluipende moordenaar geen kans te geven om zich te ontwikkelen.

Inzicht in je gezondheid zorgt ervoor dat je tijdig in kunt grijpen bij de dreiging van hart- of vaatziektes. Door te weten waarop je moet letten, kun je onherstelbare schade aan het hart of de hersenen mogelijk vóór zijn.

Hoe kun je je gezondheid meten?

Je hebt vaak zelf mogelijk al een redelijk beeld van je eigen gezondheid. Misschien loop je met gemak een halve marathon. Misschien ben je vaak moe of ben je erg onrustig en zit je niet zo lekker in je vel. Het hebben van dit soort (vage) klachten betekent nog niet dat je last hebt van een hart- of vaatziekte, maar het kunnen voortekenen zijn.

Naast het herkennen van bepaalde signalen, zoals de Nederlandse Hartstichting schrijft (Hartstichting, sd), helpt het door op regelmatige basis specifieke elementen van je gezondheid te controleren.

Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met de 10 beste tips om hart- en vaatziekte in de kiem te smoren

Lees verder op de volgende pagina…