10 manieren om hart- en vaatziekte te voorkomen – 6 is nog hartstikke lekker ook

1. Houd je bloedwaarden en cholesterol in de gaten

Je kunt via (of bij) de huisarts bloed laten prikken. Dit geeft een beeld van verschillende bloedwaardes, zoals de cholesterolwaarde. In het geval van een een verhoogde cholesterolwaarde maakt je lichaam te veel cholesterol aan. Een verhoogd cholesterolgehalte kan tot slagaderverkalking leiden.

Wanneer is je cholesterol te hoog?

Houd in de gaten dat het altijd een momentopname is en de waarde behoorlijk kan schommelen. Als je waarde boven de 5 is, dan is je cholesterol verhoogd. Een verhoogd cholesterolgehalte merk je trouwens niet. Daarom is het verstandig om regelmatig een bloedonderzoek te laten doen om te weten hoe je ervoor staat. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen die je zelf kunt nemen om ervoor te zorgen dat je cholesterol omlaag gaat.

Het effect van verhoogd cholesterol

Als je langere tijd te veel cholesterol in je lichaam hebt, kan dit gaan hechten aan je bloedvaten. Met andere woorden: je bloedvaten worden dunner. Daardoor moet je hart veel harder werken om voldoende bloed rond je lichaam te pompen. Je aderen kunnen zelfs dichtslibben. Wil je weten hoe het met jouw bloedwaarden en cholesterol is gesteld? Dan biedt een laboratorium onderzoek van Prescan misscien wel uitkomst. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Lees verder op de volgende pagina…