VADH: Advontuur

Prepping & Survival

Hoe lees je een kaart?

Tegenwoordig leest iedereen kaarten vanaf hun mobiele telefoon. Het is vrijwel onmogelijk om in te denken dat je weer die papieren kaart moet gaan lezen. Toch zal dit soms nodig moeten zijn in noodsituaties. Dit is waar een prepper zich op voorbereid. Als het noodlot toeslaat is je mobiele telefoon misschien niet meer te gebruiken. En weet je niet waar je naar toe moet.

Kaart lezen is een nuttige skill die iedereen zou moeten leren! Als je ooit verdwaalt kun je dan ook zonder electriciteit en GPS de weg terug naar huis vinden.

Geen batterij nodig en geen GPS.

Legenda

Kaartontwerpers gebruiken symbolen om de kaart uit te leggen. Vaak komen deze icoontjes overeen met andere kaarten. Maar dat is lang niet altijd zo.

Een kruisje kan een kerk of een kerkhof zijn. Water is vaak te herkennen aan blauw. En bebossing aan groen. Je wilt als prepper natuurlijk water in de buurt hebben voor noodsituaties.

Titel

Je zou denken dat de titel niet zo belangrijk is. Maar dat is het wel. Want dit geeft aan waar je naar kijkt en met welke focus deze kaart in elkaar is gezet.

Schaal

Eeen kaart i vaak op schaal. De kaart van een bepaalde buurt is kleiner dan die van een stad of provincie en moet dus krimpen. Afhankelijk van de schaal kun je ook zelf afstanden berekenen.

Oriƫntatie

Je moet weten waar je bent en weten hoe je dat kan terugvinden. Vaak is de bovenkant het noorden dit kan je herkennen door te zoeken naar een N symbool en een pijltje.

Contourlijnen/Hoogtelijnen

Een hoogtelijn heeft een andere kleur, dit is niet bij alle kaarten zo. Zo kun je makkelijk zien of als je de kortste weg neemt, dit wel echt klopt.

Een korte weg op de kaart betekent niet dat er geen bergen zijn, dat voegt veel extra stappen toe aan je reis. Let dus op!

Kleur

Kleuren geven meerdere dingen aan, bijv. water, bebossing en ook kan de hoogte worden aangegeven. Afhankelijk van je kaart. Blauw, groen etc.