VADH: Advontuur

Prepping & Survival

Huis Preppen

We beginnen met het huis omdat het de plek is waar je het grootste deel van je tijd doorbrengt en het is meestal de beste plek om door een noodsituatie heen te komen. Daarom geven overheden tijdens een crisis het standaard “blijf in je huis!” advies.

Voorbeeld situaties:

U heeft een onverwacht grote uitgave of ontslag dat uw krappe budget verknalt.
School en werk wordt geannuleerd vanwege een verlammende hittegolf.
Het elektriciteits- of waternet gaat een paar dagen naar beneden
Een vervelende orkaan overspoelt uw stad voor een week...
Een epidemie verspreidt zich en je bent in quarantaine bij je thuis...
De burgerlijke orde breekt af met massale onrust in de straten
Een nabijgelegen stad wordt aangevallen door een vijand
Totale ineenstorting ("Shit Hits The Fan")

Uw doel is om ten minste twee weken in uw huis te kunnen overleven zonder hulp van buitenaf – of dat nu van mensen of van het net is. Dat betekent dat u er niet van uit kunt gaan dat u elektriciteit, water, kook- of verwarmingsgas, communicatie, internet, 911, ambulances, enzovoort heeft.

Overzicht van de checklist thuis:

Water: bewaar 15 liter drinkbaar water per persoon (ongeveer 1 gallon per dag) en heb manieren om vuil water te behandelen via een draagbaar waterfilter of Berkey/Breta.
Voedsel: ten minste 23.000 calorieën per persoon (ruwweg 1.500 calorieën per dag) van plantaardig voedsel dat klaar is om te eten of alleen kokend water nodig heeft om te maken.
Brand: aanstekers, lucifers, en back-up brand starters
Licht: koplampen, zaklampen, kaarsen, lantaarns
Verwarming en koeling: binnenhuis-veilige kachels, extra dekens, USB-aangedreven ventilator
Schuilplaats: een goedkoop dekzeil (alles wat je in een lokale winkel vindt) is handig voor geïmproviseerde schuilplaatsen, het dichten van gaten in het huis en het opruimen van puin.
Medisch: lijst van 145 geprioriteerde medische benodigdheden voor thuisgebruik
Hygiëne: natte doekjes, handreiniger, kampeerzeep
Communicatie: ofwel een eenrichtings NOAA-radio ofwel een tweerichtingsradio voor ham (als je weet hoe je het moet gebruiken)
Macht: reservebatterijen en opladers (uw bug out bag zal een zonne-lader hebben, maar u kunt ook een tweede voor thuis krijgen)
Gereedschap: bijl, schop, werkhandschoenen, sleutel voor uw gasleidingen, ritsbanden, ducttape, enz.
Zelfverdediging: hangt af van persoonlijke opvattingen, kan onder meer bestaan uit kogelvrije vesten, vuurwapens, enz.
Contant geld: zoveel als u zich redelijkerwijs kunt veroorloven om te verstoppen
Geestelijke gezondheid: bordspellen, favoriete boeken, koptelefoons, films die naar een tablet worden gedownload, enz.
Documenten: kopie van akten/titels, verzekeringspolissen, geboorteakten, kaarten, foto's van familieleden, enz. in zowel fysieke als USB-duimschijfformulieren
Lokale & noodgevallen info: schrijf belangrijke contactnummers op, ken de locatie van de dichtstbijzijnde ziekenhuizen, enz.

Water is gewoon te belangrijk om aan het toeval over te laten. Ga er dus niet van uit dat je tijd hebt om het bad te vullen of naar de winkel te rennen, en gebruik geen ongeschikte vaten zoals melkkannen. Koop goede wateropslagtanks en bewaar ze in plaats daarvan in een kast.

Voedsel wordt meestal op twee manieren behandeld, hoewel u beide kunt doen: gevriesdroogde emmers met overlevingspennen of een diepe voorraadkast van wat u normaal gesproken eet.

“Bewaar wat je eet en eet wat je bewaart” is een populair gezegde omdat het gemakkelijk is, niet meer kost op de lange termijn, en goed werkt voor mensen die thuis al een goed stuk van de tijd eten.

Om een voorbeeld te geven:

Susan eet normaal gesproken twee keer per week soep.
Blikken soep hebben een houdbaarheid van drie jaar.
Vandaag houdt Susan een paar blikjes in de voorraadkast en koopt ze elke keer net genoeg om haar tot de volgende trip vast te houden.
Dus, op elk moment kan Susan maar een handvol blikjes thuis hebben.
In plaats daarvan begint Susan een paar extra blikjes te kopen voor elke reis als haar budget het toelaat.
Nieuw gekochte blikjes gaan naar de achterkant van de voorraadkast (met de datums erop in de marker) en Susan eet altijd eerst het oudste blikje op.
Na een tijdje heeft Susan een overschot opgebouwd met een voorraadkast van maximaal 312 blikjes soep (2 per week x 52 weken x 3 jaar houdbaarheid).
Als ze eenmaal het juiste overschotniveau heeft bereikt, gaat ze terug naar de gewoonte om elke reis net genoeg te kopen om aan te vullen wat er sinds de laatste reis is gegeten.
Haar dagelijkse routine verandert niet, maar toch eet ze nooit vervallen soep.
Als er een noodgeval is, zijn er nu meer dan 300 blikken voedsel die Susan al geniet met nog 3 jaar te leven!

Tip: Als uw gewoontes veranderen (bijv. Susan wordt plotseling allergisch voor soep) of u krijgt een voorraad die binnenkort afloopt, doneer ze dan gewoon. Lokale brandweermannen/politie hebben de neiging om donatiedriften te hebben, en dat is een goede gelegenheid om een aantal van uw lokale helden te ontmoeten.
Wat is een insectenuitvalzak?

Een noodgeval kan elk moment toeslaan. Je hebt misschien maar een paar seconden om je huis te verlaten. Of misschien heb je een voordeel (bijv. het verkeer verslaan) door te evacueren terwijl de anderen nog steeds aan het klauteren zijn.

Daarom is een kernonderdeel van voorbereid zijn het hebben van een tas die altijd ingepakt is en klaar is voor gebruik – wat er ook gebeurt, je weet dat je de juiste kern nodig hebt om te overleven, comfortabel om te gaan met de nasleep, en mogelijk anderen om je heen te helpen.

Dus je bug out bag is in wezen je nooduitrusting, want je zult oké zijn als dat het enige is wat je ooit hebt/voorbereidt.

Bonus: Als beginnende prepper is het bouwen van je go-bags in veel opzichten hetzelfde als het bouwen van een nooduitrusting voor je huis. Omdat de tas altijd thuis wordt bewaard, als er iets gebeurt rond het huis of je schuilt op zijn plaats tijdens een langere noodsituatie, kunnen die go-bag benodigdheden worden gebruikt als dat nodig is.

Aangezien u er niet van uit kunt gaan dat u met een voertuig wordt vervoerd, zijn deze tassen ontworpen om met de voet te kunnen worden meegenomen. Dat betekent dat u een rugzak moet gebruiken en dat u de spullen op een redelijk gewicht moet houden, rekening houdend met uw lokale omgeving.

Sommige mensen denken dat een bug out bag exclusief is voor het “afluisteren” langs een vooraf bepaalde weg naar een “bug out location” (zoals een hut in het bos). Dat zou kunnen gebeuren, maar dat is een aanname die de regels van een gezonde prepper breekt.