9 verschijnselen dat je intolerant/gevoelig bent voor gluten

1. Probleem met je gastro-intestinale tractus

Een van de meest voorkomende symptomen van onbehandelde glutenintolerantie zijn diarree, verstopping en gastro-intestinale gassen.

Mensen verwarren deze problemen vaak met andere ziektes. En daarbij negeren ze het feit dat ze misschien intolerant aan gluten zijn. Patiënten kunnen ook verkeerd gediagnosticeerd zijn met het prikkelbaredarmsyndroom.

Studies hebben aangetoond dat 10 tot 15% van de wereldbevolking aan deze aandoening lijdt.

Natuurlijk kunnen deze verkeerde diagnoses ertoe leiden dat mensen die gevoelig zijn aan gluten, niet het juiste advies of de juiste behandeling krijgen, waardoor het probleem verergert.

2. Onverwachte gewichtsveranderingen

Glutenintolerantie kan zowel leiden tot gewichtsverlies als gewichtstoename zonder duidelijke verklaring.

3. Onverklaarbare hoofdpijn
Wist je dat vele mensen die niet gediagnosticeerd zijn met glutenintolerantie, lijden aan hoofdpijn?

Deze kunnen 30 tot 60 minuten duren na het “verkeerde” voedsel te hebben gegeten. Let op de effecten van je dieet!

4. Hormonale stoornissen

Er is een direct verband tussen glutenintolerantie en hormonale stoornissen. Deze kunnen voorkomen in de vorm van onregelmatige menstruale cycli, plotse gewichtsschommelingen, PMS en slaapstoornissen en vele andere.

Als glutenintolerantie de oorzaak is, kan het verergeren tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze. Het hoeft zonder uitleg dat deze symptomen voornamelijk bij vrouwen voorkomen.

5. Problemen met centrale zenuwstelsel
Glutenintolerantie kan ook leiden tot ontstekingen en irritatie van de darmen. Als gevolg kunnen symptomen van glutensensitiviteit ook leiden tot concentratiestoornissen, depressie, angst, slapeloosheid en vermoeidheid. Mensen met glutenintolerantie voelen zich vaak geïrriteerd en verliezen snel hun concentratie.

Volgens de informatie uit een studie, klagen mensen met glutenintolerantie vaker aan migraines.

De oorzaak van hoofdpijn kan natuurlijk variëren. Maar toch, zoals eerder werd gezegd, kunnen hoofdpijnen vaak voorkomen ongeveer een half uur na iets te hebben gegeten wat je lichaam niet mag.

6. Huid en nagels

Huidproblemen kunnen direct gelinkt worden aan glutenintolerantie. Heb je jeuk op je handen, borsten, gezicht, billen, ellebogen of haarlijn?

Deze symptomen worden vaak geassocieerd met eczeem of psoriasis, maar kan ook door coeliakie veroorzaakt worden. Een ander signaal kan zwakke vingernagels zijn.

Met een glutenvrij dieet kunnen deze symptomen vaak verdwijnen na een jaar.

7. ADHD
Een andere stoornis dat soms kan worden toegeschreven aan glutenintolerantie is ADHD, de bekende hyperactieve aandachtsstoornis.

Volgens onderzoek is het bewijs voor een link tussen ADHD en coeliakie sterk. Kinderen en volwassenen met een ongediagnosticeerde gevoeligheid aan gluten lijken een groter risico te hebben op ADHD in tegenstelling tot de algemene bevolking.

8. Slechte tanden

In geval van glutenintolerantie wordt ook de opname van de nodige mineralen door de darmen aangetast.

Dat geldt ook voor calcium, waar de resultaten mogelijks problemen aan je tanden veroorzaken, zoals een hypergevoelig tandglazuur, gaatjes en koortsblaasjes.

Als je goed zorg draagt voor je gebit maar deze symptomen lijkt te hebben, kan dat te wijten zijn aan glutenintolerantie.

9. Tekort aan ijzer
Ijzertekort betekent dat de lichaamsvoorraad van ijzer niet is wat het zou moeten zijn. Dit komt doordat ijzer door de darmen wordt opgenomen.

Daarom kan onbehandelde coeliakie ijzertekort en een tekort aan vitaminen veroorzaken bij zowel volwassenen als kinderen.

Hoe glutenintolerantie behandelen?

Heel simpel, laat je zelf eerst eens testen bij een dokter!

Verwijder gluten uit je dieet. Gluten kunnen gevonden worden in:
– tarwe
– rogge
– bulgur tarwe
– bloem
En natuurlijk veel meer voedsel.

Controleer altijd wat voor soort producten je in huis haalt! Heb jij ervaringen met dit soort symptomen? Laat het ons weten in de reacties en vergeet niet dit artikel te delen!