De vorm van je navel onthult dit over je gezondheid

Door je ogen kun je zien, dankzij je neus kun je ruiken en met je tong kun je proeven. Maar je navel? Het is een litteken van je navelstreng, maar echt niet zo nutteloos als het lijkt.

De navel is volgens wetenschappers de ideale plek om ziektekiemen te bestuderen. Waarom? De navel scheidt in tegenstelling tot andere lichaamsdelen geen bacteriën af. Ook blijven ze op die plek vaak onaangeroerd: weinig mensen maken hun navel (echt) schoon. Uit een studie blijkt dat in de navel duizenden bacteriën zitten, waarvan gemiddeld 67 soorten.

Ook ontdekten de wetenschappers veel nieuwe soorten bacteriën die verstopt zitten in de navel. Wetenschappers geloven dat bacteriën in alle hoeken en gaten van het menselijk lichaam, betrokken zijn bij van alles. Denk aan het immuunsysteem, acne en de huid.

Als er iets mis is geeft ons lichaam vaak al op tijd signalen af. Het is daarom ook erg belangrijk dat we deze symptomen herkennen. Wanneer je deze symptomen kent kun je sneller handelen en daarbij levens redden.

Dit valt zoals we al zeiden heel goed te zien bij onze navels. Je kunt namelijk aan de vorm zien of bepaalde organen goed werken.

Een aantal wetenschappers van de University of North Carolina onderzochten de verschillende vormen van navels en concludeerden dat de vorm van onze navel een verband heeft met je gezondheid.

Bekijk het op de volgende pagina…