Zorgwekkend: zwerfkatten mogen vanaf januari 2019 worden afgeschoten

Het is een zorgwekkende ontwikkeling, maar vanaf 1 januari 2019 mogen zwerfkatten ook in Leerdam en Zederik worden afgeschoten. Op dit moment mag dat alleen nog in de provincies Utrecht en Friesland.

Hoewel dat een haast onwerkelijke gedachte lijkt voor iedereen die dieren lief heeft, kan het zomaar zijn dat ook Groningen en Zeeland aan dat rijtje worden toegevoegd. De reden daarvoor is dat zwerfkatten veel schade aanrichten door op beschermde dieren, zoals weidevogels en vleermuizen te jagen. En aangezien Leerdam en Zederik gaan fuseren met Vianen geldt de toestemming om te jagen dus ook in deze plaatsen.

Voor het afschieten gelden wel bepaalde regels: zo mag een jager niet zomaar katten doodschieten, maar moet het wel echt duidelijk zijn dat het om een zwerfkat gaat. Zoals je kunt begrijpen is niet iedereen blij met het initiatief. Zo ziet de dierenambulance liever alternatieven als opvang en castratie (of sterilisatie). Volgens de provincie Utrecht helpt dat echter niet: ook als ze worden vrijgelaten, blijven ze nog doorjagen. Daarnaast zouden katten liever jagen op muizen dan op weidevogels en vleermuizen..

Wat vind jij hiervan? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!